Kā izvēlēties trauku mazgājamo mašīnu? Aktuālie padomi

Kā izvēlēties trauku mazgājamo mašīnu?

Pirmdiena, 15 jūlijā, 2024

Trauku mazgājamā mašīna ir kļuvusi par neatņemamu virtuves tehnikas sastāvdaļu daudzās mājsaimniecības. Tā ne tikai ietaupa laiku un pūles, bet arī palīdz samazināt ūdens un enerģijas patēriņu. Tomēr, lai šī ierīce kalpotu ilgi un efektīvi, svarīgi ir ne tikai izvēlēties savai mājsaimniecībai piemērotāko modeli, bet arī to pareizi lietot un kopt. Elektrum Energoefektivitātes eksperti dalās ar ieteikumiem, ko ņemt vērā, izvēloties un lietojot trauku mazgājamo mašīnu, lai nodrošinātu ne tikai tīrus traukus, bet arī ilglaicīgu šīs elektroierīces kalpošanu.

Ko ņemt vērā izvēloties?

  • Paredzētā vieta un izmērs

Izvēloties trauku mazgājamo mašīnu, primāri jāsaprot, kur ierīci plānots uzstādīt, un cik liela platība tai pieejama. Standarta trauku mazgājamās mašīnas platums ir aptuveni 60 cm, bet mazākām virtuvēm piemērotas būs kompaktās jeb šaurās trauku mazgājamās mašīnas, kuru platums ir 45 cm.
Ne mazāk svarīgi ir ņemt vērā, cik cilvēku dzīvo mājsaimniecībā un izvēlēties tam atbilstošu trauku mazgājamās mašīnas ietilpību. Mājsaimniecībā līdz diviem cilvēkiem izdevīgākas ir mazākas trauku mazgājamās mašīnas, kur var mazgāt 9 –10 trauku komplektus. Taču 4 cilvēku ģimenei, piemērotāka būs platā trauku mašīna, kas paredzēta 14 - 15 komplektiem.  Šaurās un platās mašīnas elektrības un ūdens patēriņš atšķiras ļoti minimāli, bet platajā trauku mašīnā var vienlaicīgi nomazgāt uz pusi vairāk trauku, kas ilgtermiņā būs izdevīgāk. Vienlaikus platā mašīna būs labāk pielāgojama dažādiem trauku tipiem, jo tajā šķīvju turētājus iespējams nolocīt pa daļām, kombinējot lielāka un mazāka izmēra traukus, kā piemēram, katlu.
Atcerieties, ka katrā mājā ir savi trauku lietošanas paradumi, un no pareizas trauku salikšanas ir atkarīgs gan trauku daudzums, ko vienā reizē būs iespējams nomazgāt, gan trauku mazgāšanas kvalitāte.

  • Elektrības un ūdens patēriņš

Izvēloties trauku mazgājamo mašīnu, pievērsiet uzmanību tās energomarķējumam. Ierīces ar augstāku energoefektivitātes klasi būs efektīvākas un izdevīgākas ilgtermiņā.

  • Trokšņu līmenis

Trauku mazgājamās mašīnas trokšņa līmenis ir sevišķi svarīgs faktors, ja dzīvojat atvērtā plānojuma mājoklī. Tādā gadījumā ieteicams izvēlēties trauku mašīnu ar zemu trokšņa līmeni (40 - 48 dB).

  • Funkcijas un programmas

Izvēloties trauku mazgājamo mašīnu, vienlīdz būtiski ir apsvērt, kuras funkcijas jums būs visnoderīgākās, lai nodrošinātu efektīvu un ērtu trauku mazgāšanu atbilstoši jūsu ikdienas vajadzībām.
Parasti trauku mazgājamai mašīnai ir vismaz trīs programmas: standarta (piemērota ikdienas trauku mazgāšanai ar vidēju netīrības pakāpi), intensīvā (ļoti netīriem traukiem un katliem, parasti darbojas augstākā temperatūrā un ilgāk) un vieglā jeb ātrā mazgāšana (paredzēta viegli netīriem traukiem).
Vienlaikus trauku mazgājamai mašīnai var būt dažādas papildfunkcijas, kā piemēram:

  • Atliktais starts – ļauj iestatīt mazgāšanas cikla sākumu uz vēlāku laiku, piemēram, nakts vidu;
  • Tvaika tīrīšana – šī funkcija ir pieejama dažādās modernajās mašīnās un palīdz iešķīdināt stipri piekaltušus netīrumus, nodrošinot rūpīgāku trauku tīrīšanu;
  • Eko programma – mazgāšana zemākā temperatūrā un ar mazāku ūdens patēriņu, kas ir draudzīgāk maciņam un videi;
  • Automātiskā dozēšana – funkcija, kas pieejama, galvenokārt, augstākās klases trauku mazgājamai mašīnai – precīzi aprēķina nepieciešamo līdzekļa daudzumu, atbilstoši trauku netīrības pakāpei un programmai;
  • Saudzīgā mazgāšanas programma – piemērota trausliem traukiem, piemēram, stikla glāzēm un porcelāna servīzēm.

Kā trauku mazgājamo mašīnu lietot efektīvi?

  • Trauku sagatavošana - Pirms trauku ievietošanas trauku mazgājamā mašīnā, no tiem jānoņem lielāki ēdiena atlikumi. Vienlaikus nav nepieciešams skalot traukus zem tekoša ūdens, ja mašīna ir aprīkota ar jaudīgu filtru.
  • Pareiza trauku ievietošana – Traukus ieteicams izvietot tā, kā norādīts lietošanas instrukcijā, lai ūdens strūklas varētu tos sasniegt no visām pusēm. Lielākos priekšmetus novietojiet apakšējā plauktā, bet trauslākus un vieglākus – augšējā.
  • Programmu izvēle - Mazliet netīrus traukus var efektīvi nomazgāt 40 °C temperatūrā un īsākās mazgāšanas programmās, kas palīdzēs samazināt ūdens un enerģijas patēriņu. Savukārt programmas ar augstāku mazgāšanas temperatūru, piemēram, 70 °C un garāku ciklu, izmantojiet tikai īpaši netīriem vai apkaltušiem traukiem.

Kas jāņem vērā kopšanas procesā?

  • Smaku novēršana – Pēc mazgāšanas cikla beigām obligāti jāatver trauku mazgājamās mašīnas durvis, lai tajā nesaglabātos mitrums un neveidotos pelējums. Speciālus tīrīšanas līdzekļus jāizmanto tā, kā tas norādīts lietošanas instrukcijā vai uz etiķetes.
  • Regulāra tīrīšana – Lai trauku mazgājamā mašīna kalpotu ilgi un efektīvi, nedrīkst aizmirst par tās filtru tīrīšanu, ko ieteicams veikt vismaz reizi mēnesī, jo tajā mēdz sakrāties ēdiena paliekas. Periodiski ieteicams iztīrīt trauku mašīnas ūdens izsmidzināšanas sprauslas, jo ēdiena paliekas var tās nobloķēt. Šim procesam noderēs saru birste. Taču durvju blīvgumiju tīrīšanai ieteicams izmantot mitru drāniņu vai vieglu tīrīšanas līdzekli, lai novērstu pelējuma un baktēriju veidošanos.

Ievērojot šos ieteikumus, jūsu trauki vienmēr būs tīri, mašīna kalpos ilgi un uzticami. Savukārt energoresursi tiks izmantoti pārdomāti, mazinot gan ikdienas izdevumus, gan ietekmi uz vidi.
Lai uzzinātu citus noderīgus Elektrum Energoefektivitātes centra ekspertu ieteikumus, ieskatieties šeit.

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.buvbaze.lv/user_3213148/
6 gadu 3 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 10 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē