Pilsētplānošanas pasākumā Rīgā meklēs risinājumus pilsētas centru pielāgošanai mūsdienu vajadzībām Новости

Pilsētplānošanas pasākumā Rīgā meklēs risinājumus pilsētas centru pielāgošanai mūsdienu vajadzībām

Пятница, 13 сентября, 2024

26.septembrī astoto reizi Rīgā norisināsies starptautiskais pilsētplānošanas pasākums "MadCity 2024", aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotājs, pilsētplānotājs Neils Balgalis.

Pasākuma mērķis esot pievērst uzmanību pārmaiņām pilsētas centru funkcijās un to iedzīvotāju dzīvesveidā, kā arī kopīgi rast potenciālos risinājumus pilsētas centru pielāgošanai mūsdienu vajadzībām, balstoties Latvijas un ārvalstu pieredzē un labākajā praksē.

Kā norāda Balgalis, sabiedrībā pastāv uzskats, ka iedzīvotāju skaits Rīgas centrā samazinās, un galvaspilsētas centru mēdz dēvēt par "izmirušu". Tomēr Centrālās Statistikas pārvaldes dati rāda, ka centrā dzīvo septītā daļa visas Rīgas iedzīvotāju un šī gada sākumā vairumā centra apkaimju iedzīvotāju skaits bija audzis, salīdzinot ar situāciju pirms desmit gadiem.

2024.gada sākumā Rīgas centrā, ieskaitot tādas apkaimes kā Avoti, Brasa, Centrs, Grīziņkalns, Pētersala-Andrejsala, Skanste un Vecpilsēta, dzīvoja gandrīz 83 000 cilvēku. 

Pēdējo desmit gadu laikā iedzīvotāju skaits šeit ir pieaudzis par 5,7%, un vislielākais pieaugums, salīdzinājumā ar 2014.gadu, novērots Skanstē, kur iedzīvotāju skaits palielinājās par 109,8%.

Centra apkaimē iedzīvotāju skaits auga par 10,6%, bet Pētersalas-Andrejsalas apkaimē par 11,5%. 

Tomēr vakaros un brīvdienās Rīgas centra ielās esot redzams maz cilvēku, un arī veikalu tukšie skatlogi vedinot uz drūmām pārdomām par "izmirstošo" Rīgas centru, bilst Balgalis. 

"Pilsētas centrā notiekošo ietekmē faktoru kopums, starp kuriem būtisku lomu veido cilvēku paradumu maiņa - COVID pandēmijas laikā apgūtās iemaņas savienojumā ar tehnoloģiju sniegtajām iespējām. Jo vairāk ēdienu piegādes mājās, jo mazāk cilvēku pilsētas ielās, jo vairāk attālinātā darba - jo mazāk kustības un kņadas darbadienās, jo vairāk TV/datora/telefona ekrānu - jo mazāk pasākumu apmeklētāju," skaidro pilsētplānotājs.

Viņa ieskatā Rīgas centrs nav miris, bet gan "piemidzis pie TV ekrāna, iekodies kurjera piegādātajā hamburgerā".

Kā aģentūrai LETA iepriekš atzina Rīgas mēr Vilnis Ķirsis (JV), lai veicinātu ekonomisko aktivitāti un mazinātu tukšo skatlogu skaitu Rīgas centrā, esot nepieciešams, lai tajā atgrieztos iedzīvotāji.

Pašlaik tiekot veidota programma, kas paredzēs grantus uzņēmumiem, kas ievācas tukšajās telpās, lai varētu nosegt daļējas remonta izmaksas, kā arī jau strādājošajiem uzņēmumiem, piemēram, vides pieejamības uzlabošanai.

Iespējams, šī programma varētu tikt iedzīvināta jau nākamajā gadā.

Romans Golubevs @user_9210717
https://www.buvbaze.lv/user_9210717/
4 года 10 месяцев 6 дней на портале
Был онлайн 13 июля в 09:58
Строительный поисковик