Kā mājokli sagatavot apkures sezonai? Aktuālie padomi

Kā mājokli sagatavot apkures sezonai?

Pirmdiena, 14 oktobrī, 2024

Ziemas tuvošanās prasa arī attiecīgu sagatavošanos, īpaši, ja runa ir par mājas apkures sistēmu. Elektrum Energoefektivitātes centra eksperti dalās ar ieteikumiem, kā laicīgi pārliecināties, ka apkures sistēma ir teicamā stāvoklī un darbojas efektīvi, lai ievērojami samazinātu izmaksas ziemas aukstajos mēnešos un pavadītu tos komfortabli.

Apkures sistēmas pārbaude pirms ziemas

Pirmais solis ir apkures sistēmas vizuālā pārbaude. Plaisas un spraugas parasti atrodamas vietās, kur saskaras dažādi būvmateriāli, piemēram, apšuvumi, ārējie stūri, saskares vietas, skursteņi.

Ja dzīvojat privātmājā, ir svarīgi pārbaudīt, vai apkures sistēma darbojas pareizi - uzsildiet māju un pārliecinieties, ka visi radiatori silda vienmērīgi, nerada neparastas skaņas vai smaku. Ja dzīvojat dzīvoklī, šādu pašu pārbaudi veiciet tad, kad apkures sezona ir sākusies, un dzīvoklis ir apsildīts.

Protams, iesakām apkures sistēmu pārbaudīt arī ar profesionāļa palīdzību, lai novērtētu katla darbības stāvokli un to, vai nerodas noplūdes.

Apkures sistēmas sagatavošana

Otrais solis – apkope. Neatkarīgi no tā, vai dzīvojat dzīvoklī vai privātmājā, atbrīvojiet radiatorus no putekļiem, tos notīrot ar mitru lupatiņu. Siltuma cirkulāciju var kavēt arī uz radiatoriem novietoti priekšmeti.

Esat veicis abus soļus un šķiet, ka ar radiatoriem viss ir kārtībā, bet tie nesilda tik labi kā agrāk? Visticamāk radiatorā ir iestrēdzis gaiss, kas neļauj apkures sistēmai darboties efektīvi. Vismaz reizi gadā iesakām veikt apkures sistēmas atgaisošanu pašu spēkiem, vai vēršoties pēc palīdzības pie mājokļa apsaimniekošanas uzņēmuma vai cita speciālista.

Ja mājoklī ir cietā kurināmā apkures katli, kamīni, sildmūri, siltā gaisa un siltā ūdens apkures ierīces - viena no svarīgākajām lietām, par kuru nedrīkst aizmirst, ir skursteņu un dūmvadu tīrīšana, kas ne tikai palīdzēs ietaupīt kurināmo, bet ir arī būtisks ugunsdrošības priekšnoteikums un obligāta prasība. Visbiežāk ugunsnelaimes rodas tad, ja skurstenī aizdegas neiztīrītie sodrēji jeb nosēdumi. Lai uzzinātu, kā pieteikt dūmvadu tīrīšanas pakalpojumu, ieskatieties šeit.

Mājokļa energoefektivitātes uzlabošana

Lai ziemu aizvadītu silti, vienlīdz nozīmīga ir arī mājokļa sagatavošana un energoefektivitātes paaugstināšana.

  • Siltumizolācijas uzlabošana

Pārbaudiet, vai visi logi un durvis ir labi noslēgti, blīves nav bojātas vai zaudējušas elastību.
Mūsdienās daudzusplastikāta logus un durvis ir iespējams pārslēgt ziemas režīmā, pielāgojot logu vērtnes spiediena pakāpi. Tādā veidā logs tiek stingrāk noslēgts un labāk pieguļ rāmim, nodrošinot labāku siltumizolāciju. Papildu izolācijai iespējams izmantot logu blīvējošas lentes - tās aplīmējot ap loga rāmi, samazināsiet siltuma zudumus. Tāpat tirgū ir pieejamas specializētas logu izolācijas plēves, kas tiek uzlīmētas uz loga stikla un veido papildu siltumizolācijas slāni, atstarojot siltumu atpakaļ telpā.

Nelielus siltuma zudumus iespējams samazināt ar bieziem aizkariem vai žalūzijām, kas palīdz uzturēt siltumu telpās, īpaši naktīs. Tikmēr paklāji palīdzēs kaut nedaudz mazināt siltuma zudumus caur grīdām.

  • Gaisa cirkulācija un ventilācija

Ventilācijas un gaisa cirkulācijas uzlabošana ir būtiska, lai nodrošinātu veselīgu iekštelpu mikroklimatu, kā arī paaugstinātu energoefektivitāti. Pareiza ventilācija novērš mitruma uzkrāšanos, pelējuma veidošanos, kā arī palīdz uzturēt optimālu temperatūru.

Mehāniskā ventilācija var būt decentralizēta vai centralizēta. Decentralizētā ventilācija tiek uzstādīta konkrētām telpām vai telpu grupām. Tas var būt labs risinājums daudzdzīvokļu namiem, kur visi nama iemītnieki nevar vai nevēlas uzstādīt kopīgu ventilācijas sistēmu. Centralizētā ventilācijas sistēma ir paredzēta gan privātmājām, gan daudzdzīvokļu namiem. Šajā gadījumā par gaisa apmaiņu rūpējas viena iekārta, kura gaisa cirkulāciju veic pa atsevišķiem kanāliem.

Iesakām pārbaudīt, vai mājās esošās mehāniskās ventilācijas sistēmas restes vai lūkas nav aizsegtas, un gaisa cirkulācija mājoklī nav traucēta. Svarīgi ir neaizmirst arī par iekārtas filtru maiņu.

  • Ilgtermiņa ieguldījumi

Šajā apkures sezonā iesakām pievērst uzmanību mājokļa energoefektivitātei un esošās apkures sistēmas darbībai. Ja pamanāt, ka apkure ir nevienmērīga, izmaksas augstas un siltuma zudumi ir ievērojami, tad iespējams ir pienācis laiks apsvērt ilgtermiņa ieguldījumus.

Mūsdienās ir dažādi risinājumi, kā modernizēt māju apkures sistēmu. Viens no risinājumiem ir efektīvāku apkures katlu uzstādīšana. Aizstājot veco apkures katlu ar modernu kondensācijas katlu, iespējams enerģijas patēriņu samazināt līdz pat 30%. Vienlaikus tirgū ir pieejami dažādi siltumsūkņi, piemēram, gaisa-ūdens vai zemes siltumsūkņi, kas ir energoefektīva alternatīva tradicionālajai apkurei. Vairāk par siltumsūkņu veidiem un risinājumiem lasiet šeit.

Ja konstatējat, ka mājoklī ir būtiski siltuma zudumi, tad iespējams pienācis laiks ēkas siltināšanai. Neizolētas sienas ne tikai viegli ievada, bet arī izvada siltumu. Ja ārējā siltināšana nav iespējama, iekšējā sienu siltināšana ar īpašiem paneļiem vai izolācijas plāksnēm var būt laba alternatīva, kas palīdz uzlabot siltumnoturību.

Siltuma zudumi caur jumtu var sasniegt līdz pat 25% no kopējiem siltuma zudumiem, tāpēc kvalitatīva jumta siltināšana ir būtiska.

Ja mājoklis ir labi siltināts, veiksmīgs risinājums var būt termostatu un gudro apkures sistēmu uzstādīšana. Programmējami termostati ļauj iestatīt dažādus temperatūras režīmus dienas un nakts laikā, pielāgojot apkures sistēmu mājinieku dzīves ritmam. Tas palīdz optimizēt enerģijas patēriņu un samazināt nevajadzīgu siltuma izlietojumu.
Lai aukstos ziemas mēnešus aizvadītu silti, komfortabli un efektīvi, Elektrum Energoefektivitātes centra speciālisti aicina ziemas sezonai sagatavoties laicīgi – parūpējoties par savu mājokli jau šodien!

Lai uzzinātu citus noderīgus ieteikumus par to, kā saimniekot gudrāk un efektīvāk, aicinām ieskatīties EsmuEfektivs.lv.

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.buvbaze.lv/user_3213148/
6 gadu 3 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 10 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē